Nuffnang

Wednesday, January 27, 2016

Berkubur sudah kah blog ini...

Huhuhuhu....

Dah lama betul x update blog nih...Kebizian melanda dengan bermacam-macam liku kehidupan dan perubahan yang selama setahun lebih nih...hihihihi...

Nak citer pasal anak2..citer pasal keje baru..citer pasal Marykay...
Bila masanya...Masa sangat2 mencemburui kiter...

Tiktoktiktok jer masa berjalan dengan laju nya...

Selama setahun bermacam-macam benda dah dilalui..
Nak citer semua dalam blog mmg banyak sangat...

Next nanti just citer masa dan plan akan datang...Insya Allah

ANDA KAYA & BERJAYA....AMIN....



Sunday, August 3, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Belum terlambat nk ucapkan Selamat hari raya Aidilfitri pada semua. Sudah seminggu beraya kiter...sekejap jer masa berlalu....
Tahun nih beraya di Johor Felcra Bukit Kepong.Sememangnyer kalau beraya disana memang sakan beraya. Seminggu penuh non stop beraya...
Malam sebelum raya, macam biasa main bunga api & menikmati bunyi bunyian mercun duumm dumm dammm macam dekat palestin jer rasa...mercun sana sini...

Pagi raya sebelum solat makan dulu alas perut, then siap-siap pakai baju raya... sambil tunggu dorang balik raya kemas-kemas rumah dulu. Salam salaman raya macam selalu....air mata berjurai-jurai tapi rasa macam tak sampai jer kedalam hati..errrmmmm...



Selepas tu ziarah kubur Arwah biras Julia, arwah anak dia Nur dan Arwah along husband. Tetibe terpikir macam mana keadaan arwah didalam kubur pada masa tu. Dia nampak ker kita? apa dah jadi dengan jasad dia dalam kubur tu. Terbayang kan kalau kita dah mati nanti macam mana kita dalam kubur tu..Allahhuakhbar.....setiap kali ziarah kubur arwah biras adik ipar mesti menangis....
Selepas ziarah kubur di Felcra pergi ziarah pula kubur arwah atok dia sawahring di Kundang ulu...aku duduk dalam kereta atikah tengah tido lena sambil mengempeng...Then terus beraya ke rumah sedara FIL...

Ziarah lagi ke kubur di Bukit Gambir then terus ke Muar beraya ke rumah Mak Itam adik ipar MIL. Sampai malam berjalan raya...

Raya Ke-2...

Beraya ke Kuantan pulak hari nih. Pergi Ziarah kubur arwah atok minah mak kepada FIL di Felda Lepar. Then beraya sekali ke rumah sedara FIL di Felda Lepar. Balik tu beraya pula ke Felda Pemanis rumah abang MIL...sampai malam juga...


Raya Ke-3

Pada hari ke 3 raya pergi ikut MIL beraya ke Melakau pulak.Bergerak pun dah petang. Pergi rumah sedara MIL dekat Londang, lepas tu pergi rumah Arwah Biras Julia di Tanjung Bidara. Masuk2 jalan menuju ke rumah dia terasa rindu sangat2 dengan Arwah rasa macam dia hidup lagi. Adik Ipar jumpa adik2 arwah menangis dia...anak arwah Danish masuk2 rumah melilau macam mencari sesuatu..sayu jer..MIL aku dah meleleh air mata sambil tengok2 rumah arwah.Adik ipar masuk bilik solat, lama dia duduk dalam bilik arwah. Makan-makan semua dah kenyang then terus balik...


Raya Ke-4

Duduk rumah jer siang...tapi dengar jugak FIL berbincang nak naik KL katernyer. So, planning husband aku nak duduk kampung sampai hari Ahad terbantut. Kena lar follow FIL jugak naik KL. Siap-siap semua barang yang di pack then malam pukul 11 malam gerak pergi Semenyih tido rumah adik ipar dulu.

Raya ke-5

Pagi-pagi bangun tengok ader biras aku dengan adik ipar baru balik dari Kedah tengah tido, bila masa sampai aku pun tak sedar.Macam-macam dorang bawak barang dari Kedah. Breakfast dulu, makan nasi lemak MIL bawak dari rumah semalam. Biras belikan breakfast nasi lemak. Lepak-lepak dulu rumah adik ipar, lepas sembahyang jumaat MIL decide nak beraya ke rumah sepupu FIL dekat Desa Pingiran Putra. So, bergerak la ke sana beraya. Balik terus ke rumah aku tido pulak kat rumah aku satu malam. 1st time FIL tido rumah sejak pindah nih.




Raya ke-6

Raya ke-6 dirumah ku..huhuhu..pagi-pagi dah kerah husband gi beli breakfast. Barang-barang rumah banyak tak der..huhuhu...lepas breakfast gi beli lauk & barang-barang dapur. Mil suruh masak gulai rebung udang, masak sambal petai. Mil aku bagi arahan, aku dengan adik2 ipar ngan biras masakkan. Dah selesai masak & makan. Bersiap-siap nak pergi rumah abang MIL dekat Pantai dalam. Bergerak lar masing-masing packing baju sekali nak tido rumah adik ipar lagi sorang pulak kat pantai dalam.Beraya di rumah Paklang dulu sampai petang. Lepas maghrib bergerak ke rumah anak buah MIL kak yam dekat Cheras Alam Damai.Balik terus ke rumah adik ipar Pantai Dalam tido rumah dia.Penat sangat...

Raya ke-7

Pagi-pagi bangun solat subuh dulu then breakfast, FIL bersiap-siap nak bergerak balik ke Felcra balik. Adik ipar mengajar tengahari nih.
Kitaorang pun balik lar ke rumah masing-masing. Sampai rumah kemas-kemas ape2 yang patut, pastu melenggu tak tahu nak buat aper...tido la jawab nyer. 

Keseduhan berhari raya dalam seminggu nih..semua belah Husband...belah aku nan hado...walaupun hati gembira beraya bersama FIL tapi hati memberontak nak beraya dengan family belah aku jugak....errrmmmmm sedih..





Wednesday, June 4, 2014

Assalamualaikum...

Dah lama rasanyer tak berupdate blog nih..dah berhabuk dah....fuhhh..fuhhh...(tiup habuk..) lap2 sikit....Ishhh byk habuknyer...

Sejak kebelakangan ni memang sangat la sibuk dan penat, macam-macam hal yang berlaku dan bermacam-macam dugaan yang datang. Aku kuatkan semangat jer untuk teruskan hidup demi anak-anak dan keluarga. 
Macam-macam hal yang jadi dalam bulan May....dengan pindah rumah, kereta breakdown, Masalah dalaman lagi...memang mencabar keimanan aku...berdoa agar aku ditetapkan iman yang kuat..Amin


Monday, April 21, 2014

Baby High Fever sampai 40 darjah celcius...

Dah 3 hari baby atikah demam panas sangat-sangat. Aku sebagai ibu memang merutun jiwa tengok anak demam panas. Baby atikah time sihat memang aktif tergolek membebel main buih... time demam panas dia senyum pun taknak T__T ibu acah-acah pun x mau gelak...

Hari pertama demam bawak pergi klinik bawah rumah nih..turun jer tangga jalan sikit dah sampai klinik nyer...doktor lelaki..check2 suhu 38 panasnyer..doktor tnyer ader muntah2, cirit birit, selsema? selsema jer doktor...ok balik bagi ubat 5 jam sekali kalau demam lagi terus datang klinik yer...then dia soh nurse tampalkan cool fever kat dahi baby Athikah...

Then balik dah bagi makan ubat badan masih panas lagi...malam nyer pun panas sangat dah jerlung dengan air pun panas lagi...
Besoknyer tengahari pergi lagi ke klinik yang sama, masuk-masuk bilik doktor check suhu sekali 39.5, doktor tu terus sound aku cakap aku tak sayang anak...kenapa ibu tak datang malam tadi tengah malam ker kenapa datang sekarang suhu dah tinggi..kalau jadi apa2 kat baby nanti macam mana...membebel2 doktor tu yang membuatkan hati aku rasa sedih yang amat2..T___T dah la anak aku sakit demam dia lak nak tocer aku lak...ko sebagai doktor tak boley cakap yang baik2 ker nak bagi pressure lak kt orang... aku sebagai ibu sememang memang nyer aku sayang kan anak2 aku lar..ibu mana yang tak sayang kan anak la doktor %$^&*%$##@ bengang campur sedih....terus dia bagi surat refer hospital.

Aku terus bawak pergi Hospital Putrajaya...emengency ward then check lagi suhu 39.9...terus masuk zon kritikal nurse suruh bukak baju semua tinggalkan pampers jer basahkan semua badan dan kepala baby Athikah... pastu nurse datang lagi amik darah pulak..aku kene keluar tunggu jauh sikit tak bagi tengok nurse tu ambik darah...tetibe mengalir air mata aku sedih meruntun jiwa seorang ibu dengar anak meraung menangis ....sobbsss sobsss...



Cool ferver tak boley letak dekat kepala/dahi baby...ramai cakap bahaya letak cool fever dekat dahi.
Jap nak share...



Maksud dalam IG Dr Halina nih sebenarnya letak tuala basah ke tempat yang berbeza-beza dekat badan anak kita dapat bantu mengurangkan lagi suhu badan dia bukannyer cool fever 100% yang diubah kedudukannya
Lagi satu juga, cool fever bukan penyebab untuk dapat cerebral palsy jika tempek kat dahi.

Ok sambung citer balik
Sekejap jer dekat Emengency ward dah jerlum baby dengan air sejuk suhu pun dah turun...doktor check then dia suruh balik. Dia advice lar kalau panas lagi buat macam tadi jerlum dengan air sejuk jangan selimutkan or bedungkan baby biar dia tak pakai baju just pampers jer bagi panas keluar.

Balik jer panas balik badan baby Athikah...bukak kan baju semua tinggalkan pamper jer..sejukkan badan dia sampai suhu turun..Alhamdulillah turun sikit. Tido dengan basah-basah nyer...

Bangun tido rasa suhu badan still panas lagi...jerlum lagi dengan air...nak berdukung jer melekap kat badan...manja sangat nih...

Tengahari mandikan baby Athikah....jirus lama kt badan ngan kepala bagi kuar panas. Susu kan tido lena dia. Then selimutkan dengan kain pelekat ayahnyer.

Meruntum jiwa tengok anak macam nih.... Cepat sembuh yer sayang....

T_____________T




Monday, March 24, 2014

MH370:Alfatihah :'-(

Sedih sangat berita bila Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Razak mengesahkan lokasi terakhir pesawat MH370 berakhir di lautan hindi berkemungkinan ianya terhempas.

Lautan Hindi adalah lautan ketiga terbesar di dunia, meliputi sekitar 20% permukaan air Bumi. Di utara ia disempadani oleh selatan Asia; di barat oleh Semenanjung Arabdan Afrika; di timur oleh Semenanjung Malaysia, Indonesia, dan Australia; di selatan oleh Lautan Selatan. Lautan ini dipisahkan dengan Lautan Atlantik oleh 20° timurmeridian, dan dengan Lautan Pasifik oleh 147° timur meridian.


Luas Kawasan
·         Luas: 68,556 juta km²
Panjang Pantai: 66,526 km
Titik ketinggian:
·         Titik terendah: Palung Jawa -7,258 m
·         Titik tertinggi: permukaan laut 0 m

Tetiba tebayang kita di tengah-tengah lautan hindi, percentage untuk hidup adalah 0%. Ya Allah sedihnya, memang kalau pesawat tu terhempas di tengah lautan tu then penumpang dan anak kapal semua dapat keluar pun dari pesawat tu memang susah untuk terselamat.Kerana keadaan lautan hindi yang sentiasa bergelora dan cuaca ribut yang sangat tak menentu.

Semua rakyat di dunia nih berasa sedih dengan berita terbaru ni. Bayangkan selama 17 hari semua rakyat berharap pesawat tu selamat dan penumpang serta anak kapal hidup, bila dapat berita pesawat tu terhempas dan semua penumpang mungkin tidak selamat.Memang memilukan hati dan perasaan, sedih yang amat. Takziah pada keluarga penumpang dan anak kapal, berat mata memandang berat lagi bahu memikul. 
Semoga ahli keluarga MH370 serta anak-anak kapal tabah untuk menghadapi berita ini. Kami turut bersedih... :'-(

Thursday, March 13, 2014

Bergambar dengan Tun Dr Mahathir bin Mohamad




Untung sangat-sangat dapat bergambar dengan Negarawan Malaysia Tun Dr Mahathir bin Mohamad. Beliau merupakan Penasihat Proton, setiap hari selasa beliau akan berada di Proton COE.Masa nak bergambar nih beliau sempat bergurau, "Ha..50 sen yer" aku gelak jer...speechless sangat2...Aku tak sempat nak bertanya khabar, perasaan masa nih berdebar macam dalam mimpi jer..hahaha...dah 2-3x terserempak dengan beliau di Proton tapi macam takut sangat nak mintak bergambar, malu pun ada. Tapi dalam hati nih meronta-ronta nak bergambar kenangan bersama Negarawan Malaysia nih.
Akhirnya dapat jugak bergambar kenangan...Alhamdulillah...huhuhu

Aku memang mengagumi beliau kerana beliau berjaya membawa pembangunan melalui dasar-dasar dan perancangan yang diilhamkan dari kejayaan negara-negara luar sehingga mengangkat Malaysia ke pentas dunia sebagai salah sebuah negara yang berdaya maju di Asia Tenggara sehingga pernah dinamakan sebagai salah sebuah negara 'Harimau Ekonomi Asia.
Beliau turut dinobatkan sebagai "Bapa Pemodenan Malaysia" kerana berjaya membangunkan Malaysia menjadi sebuah Negara industri baru yang disegani di kalangan negara-negara membangun.
Beliau merupakan seorang tokoh politik yang bersifat vokal berhubung isu-isu antarabangsa sehingga ada yang mencetuskan kontroversi. Beliau menyokong "Sistem Ekonomi Pasaran" terkawal sebagai alternatif kepada "Sistem Ekonomi Persendirian" dan secara amnya menolak "Pasaran Bebas" (laissez-faire).
Antara projek-projek berprofil tinggi (juga digelar 'projek mega') yang dibangunkan pada zaman pentadbirannya termasuk Jambatan Pulau Pinang, Menara Berkembar Petronas,Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Koridor Raya Multimedia(MSC), Pusat Pentadbiran Putrajaya dan Litar Antarabangsa Sepang.


Blog beliau: http://chedet.cc/blog/.


Wednesday, March 12, 2014

Check Up 2 Bulan Nur Athikah

Hari ni Check up Athikah 2 bulan, aku bawak check up dekat Klinik Kerajaan jer. Anak-anak memang aku prefer check up Klinik Kerajaan sebab details siap bagi consult macam mana peringkat umur anak nih punya perkembangan. Lagipun free of charges jer..
Check up kali nih aku pergi belah tghari pukul 2, tak ramai sangat orang beza dengan pagi yang macam-macam orang ada.Walupun lama menunggu tapi Athikah behave jer..tido..bangun..senyum..Tido balik….
Untuk check 2 bulan nih berat Athikah dah 4.75kg beza 1.15kg dari umur sebulan 3.6kg.Mana tak nyer melekap nyusu jer keje nyer. Minum banyak-banyak sampai muntah. Memang kerap sangat muak nyer. Banyak pulak tu…Kadang-kadang macam risau jer sebab tengok dia muntah banyak sangat…huhuhu..tapi Tanya doctor hari tu baby ok normal jer tak nangis kira baby sihat la.
Nih budak yang di check up hisap jari montok nyer slurrrpp..slurrppp…nak je raku gigit jer tangan tu.



Sebelum gi check up nih sempat ler pagi tadi pergi KWSP buat pengeluaran untuk pendidikan.