Nuffnang

Thursday, January 17, 2013

Resepi my trifle

1st time buat Trifle. 2nd time buat masa besday Iqbal 2012.

1. Swiss Roll
2. 1 Tin fruit Cocktail
3. 1 kotak kristal Jelly
4. 1 Tin Susu Cair+1 Tin Air+ 7 Sudu Gula pasir
5. 4 sudu besar tepung kastard
6. Whipping Cream
7. Buah-buahan (strawberry or peach)

Dalam pic nih saya tersalah pakai serbuk agar-agar pulak sepatutnyer kristal jelly.



1. Lapisan 1 = Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu.



2. Lapisan 2 = 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sesambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air - tepikan dulu). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad tadi, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.


3. Lapisan 3 = Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

4. Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly), hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
5. Lapisan 5 = Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream (dipukul dulu hingga gebu) keatasnya... taburkan dengan buah strawberry (atau buah2 lain ikut suka) keatasnya.....

Luper nak snap trifle yang dah siap taruk whipping cream dengan buah strawberry


No comments:

Post a Comment