Nuffnang

Wednesday, December 12, 2012

Crepe..Crepe...

Minggu nih gigih asyik buat crepe jer...macam seronok pulak. masa mula-mula buat tuh macam keras sikit kulit dia dan tebal. Pastuh try buat lagi untuk 2nd time..ok sikit lar kulit dia tapi tak mengikut size..ada panjang ada pendek..kali yang ketiga buat resepi lain pulak tambah jenis tepung...tepung ubi kayu, tepung jagung & tepung kastard..dah ok dah crepe nyer nipis & lembut sikit. Try buat filling chocolate+milo+Chocolate...sedap...thanks K.muhaini sebab email kan resepi nih...
Kali ke-empat buat filling sweet corn pulak request from Kak Mira...terbuat banyak crepe...ader 4 tupperware besar...start buat crepe pukul 8 malam sampai pukul 2 pagi baru siap habiskan semua kulit crepe & filling2 nyer....gigih buat sampai sakit-sakit pinggang dan tengkuk...
 
Chocmilo Crepe
 
-100g tepung gandum
- 100g tepung ubi
- 50g tepung jagung
- 50g tepung kastard
- 200ml susu cair
- 600ml air biasa
- 4biji telur A
- 5sdb gula
- 5sdb minyak masak
- 2sdb serbuk koko
- 1sdt choc emulco
- sedikit esen vanila
- sedikit pewarna brown
 
Cara-Cara
Campurkan semua bahan-bahan tepung gandum,tepung ubi, tepung jagung, tepung kastard,susu cair,air biasa,4 biji telur,gula, minyak masak,serbuk koko, choc emulco,esen vanila & pewarna coklat. Kacau sampai sebati menggunakan whisk. Tapis dan masak atas kuali leper.
 
Filling
-Whiping Cream (Value Pride) *my choice ^__^
-Soft chocolate/chocolate spread
-Milo
 
Cara-caraFilling
 
- Pipe kan cream>Soft chocolate>Milo>Soft Chocolate tutup balik dengan Whiping cream then lipat kulit nyer...
 
 
Sweet Corn Crepe
 
Filling
 
-Sweet Corn dalam Tin
-Whiping Cream

 
Tadaaaa.....dah siap nak bawak pergi kerja....
 
 

 

No comments:

Post a Comment